Относно осиновяването на куче/котка или друго животно


Осиновяването на куче/котка или друго животно е безплатно!!!! Те са кастрирани или ще бъдат, ако няма медицински причини това да не се случи-разбира се, което автоматично Ви освобождава от такси, съгласно чл. 36, ал. 1 от ЗЗЖ. Биват регистрирани съгласно чл. 174 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и с поставен микрочип. Желаещите да осиновят куче, попълват Декларация за ОСИНОВЯВАНЕ, съгласно изискванията на чл. 124 от Наредба 41 от 10.12.2008 г.


КАК ДА ПАЗИМ ЕМОЦИОНАЛНОТО ЗДРАВЕ НА КУЧЕТО СИ?


Не забравяйте, че докато всички ние имаме своята работа, семейство и приятели, нашето куче има само нас.
За него ние сме всичко и единствено ние придаваме смисъл на съществуването им. 

Кучетата са емоционални животни, способни да изразяват чувствата си. Те усещат настроенията на собственика си, копират поведението му и създават силна емоционална връзка с него. Неслучайно кучето е най-верният приятел на човека. Отговорно и важно е всеки стопанин да познава своя любимец, за да го предпази от душевни травми и агресивно поведение.

Ментално здраве:
Твърде рядко се говори за менталното здраве на кучетата, а то е не по-малко важно от физическото. Осигурете на кучето си занимания, компания, разнообразни игри, които да ангажират както тялото, така и ума му. Не оставяйте кучето по цял ден в тесни помещения (баня, балкон и др.), не го дръжте вързано и само на двора!

Според закона:„На животни, отглеждани на открито, се осигуряват свободно движение, ежедневна разходка и защита от неблагоприятни атмосферни условия“ (из ЗЗЖ).


Защо трябва да се постави микрочип на моя домашен любимец?


- За идентификация на: избягало животно, изоставени животни, откраднати животни, малтретирани животни.
- За защита срещу подправяне и фалшифициране.
- За доказателство за собственост и родословие.
- Изискване за пътувания в чужбина.
За животните с микрочипове това означава глобална идентификация за неусложнено преминаване на граници и връщането на избягалите и изгубени животни.
 


Какво означава напреднала възраст при животните?


Както при хората, така и при животните с напредването на възрастта се увеличава риска от различни заболявания. Самата природа на животните обаче – „оцеляват само най-силните” – обуславя болните да не показват своята слабост колкото се може по-продължително. Като стопани на домашни любимци, ние искаме да направим възможно най-доброто за да може те да останат до нас максимално дълго. Улавяйки от рано симптомите на дадено заболяване често можем да променим хода му и да удължим живота на нашия любимец.  По тази причина препоръчваме възрастните животни (над 8 години) да преминават пълен преглед и кръвни изследвания веднъж на 6 месеца.
 


Какво е “Дирофилариоза”?


Сърдечната дирофилариоза е потенциално смъртоносно заболяване, причинявано от Dirofilaria immitis (сърдечен червей) – паразитни червеи от групата на нематодите (кръгли червеи).
Заразяват се кучета, котки и други бозайници като вълци, лисици, порчета, а в редки случаи и хора.
Дирофилариозата се среща във всички области на България, като честотата на заболяването достига до 16% (1,2) от популацията на кучетата и проблемът ескалира все повече поради ниската степен на профилактика.
КАКВИ СА ПРИЗНАЦИТЕ НА ДИРОФИЛАРИОЗАТА?
Кучетата могат да проявят симптоми години след като са били заразени. Дотогава обаче, дирофилариите бавно увреждат белите дробове и сърцето.
Признаците на заболяването може да включват слаба, но постоянна кашлица, отказ от движение, слабост дори и след лека активност, понижен апетит, загуба на тегло.
Постепенно притокът на кръв през засегнатите артерии се затруднява все повече и може да настъпи сърдечна недостатъчност. Най-честия признак за това е събирането на течност в коремната кухина и подуване на корема.
Ако броят на паразитите е твърде голям, той може да доведе до блокиране на потока на кръв през сърцето и белите дробове, което е животозастрашаващо и е известно като кавален синдром.
Признаците му могат да включват внезапно затруднено дишане, бледи венци, тъмно-червена или с цвят на кафе урина и нежелание или невъзможност за движение.
Повечето кучета с кавален синдром не оцеляват без хирургическо отстраняване на паразитите.
КАК СЕ ОТКРИВА?
Наличието на паразитите се открива чрез кръвен тест. Въпреки това, обаче, при съмнения може да се наложи допълнително ехографско изследване, рентгенова снимка, или да се повтори кръвното изследване.
ГОДИШНО ИЗСЛЕДВАНЕ
Изследване за дирофилариоза трябва да бъде правено веднъж годишно в началото на всеки профилактичен сезон (март-април), за да е сигурно, че профилактиката е била ефективна.
Понякога може да се наложи да направите повече от едно изследване годишно, ако например знаете, че сте пропуснали обезпаразитяване, сменили сте обезпаразитяващото средство или кучето ви има признаци за дирофилариоза.
Ако заболяването се открие в по-ранен етап, лечението може да бъде по-лесно и с по-малки усложнения.
КАКВО Е ЛЕЧЕНИЕТО?
Без лечение, дирофилариозата ще се влоши и доведе до сериозни заболявания. Освен ако няма медицински противопоказания за лечение, то трябва да бъде проведено.
Лечението, обаче, също крие определени рискове за кучето тъй като мъртвите паразити могат да нанесат допълнителни поражения на белите дробове и пулмонарните артерии.
Преди лечението трябва да бъдат извършени обстоен преглед, ренгенография и кръвни изследвания, за да се оцени нивото на риск за кучето.
Лечението продължава няколко месеца, като през този период активността на кучето трябва да бъде ограничена /поставяне в клетка, с изключение на кратки извеждания/. В противен случай има риск от усложнения или дори смърт, защото разграждащите се паразити в кръвния поток причиняват възпаление или запушване на кръвоносни съдове.
Въпреки че лекарството е много ефективно срещу възрастните форми на дирофиларията, някои кучета може да не бъдат напълно излекувани с един курс на лечение.
Кучето трябва да бъде тествано за дирофилариоза 6 месеца след приключване на лечението, за да се докаже, че всички паразити са убити. Ако тестовете все още са положителни, може да се наложи последващо лечение.
 


Трябва ли да кастрирам домашния си любимец?


Повечето ветеринарни лекари са привърженици на идеята болшинството от домашните любимци, които не са с цел развъждане да бъдат кастриране. Това произлиза от факта, че това е ефективен и морално отговорен подход за регулиране популацията на бездомните животни.
В допълнение, кастрацията, може да доведе до модификация в поведението на домашните любимци. Кастрираните пациенти са много по-спокойни и се адаптират по – лесно в среда където има други домашни любимци. С кастрацията свеждаме до минимум рискът от развитие  възпалителни и  онкологични заболявания на яйчниците, матката и тестисите.
Ранната кастрация при женските  куче и котка намалява рискът от развитие на тумори на млечната жлеза до минимум.
Подходящата възраст за кастрация е индивидуална особеност. За пример бихме посочели, че  средните и едрите породи кучета е добре да бъдат кастрирани след завършване периода на растеж.
По време на планирана анестезиологична процедура за кастрация могат да бъдат адресирани редица други проблеми като задържани зъби, корекция на херниални дефекти, рентгенографии за наследствени или придобити ортопедични проблеми.. При едрите кучета кастрацията е момент който може да се използва за извършване на пришиване на стомаха към коремната стена gastropexia. Това е превантивен подход с намаляване на риска от превъртане на стомаха.
 


Дали моят домашен любимец наистина се нуждае от ваксина?


Да,  категорично.  Вашият домашен любимец старее в много по-ускорен темп в сравнение с хората. Това означава, че имунната система на животното също старее много бързо. Така че, въпреки че имунитетът, осигурен чрез ваксини, може да продължи много години при хората, той не трае толкова дълго при нашите домашни любимци.
Много от болестите, за които ваксинираните домашни любимци са много инфекциозни и изключително сериозни (често фатални). Често за заразяването не е необходим директен контакт между животни. Заразяването с вируси и бактерии може да стане  от заразена трева, обувки, ръце и т.н. Можете лесно да внесете  такъв микроорганизъм у дома, при вашия домашен любимец и никога да не го знаете! Най-доброто лечение е превенцията чрез ваксини. Вашият ветеринарен лекар ще ви помогне да направите график за ваксинации за вашето конкретно домашно животно и неговите специфики, така че да се правят  само необходимите ваксини през подходящ период.
Освен това цялостния преглед, който се прави по време на ваксинацията,  дава на ветеринарния лекар възможност да установи, ако има проблеми с вашия домашен любимец. Това е и идеалният момент да обсъдите всякакви опасения, които може да имате. Дори малки  промени, установени  при  ежегодния преглед, като загуба на тегло, променен апетит, намалено зрение  и заболяване на зъбите, могат да окажат дълбоко влияние върху живота на вашия домашен любимец.