Преди да осиновите

Преди да осиновите

От години безпризорните кучета са сериозен проблем, много от тях са преминали през службите, за да бъдат само кастрирани, други остават настанени в приюти, но това в никакъв случай не е идеалната среда за тях и представлява само временно решение. Ако сте решили да осиновите куче от приют, от улицата или изоставено от „собственици“ на произвола на съдбата , то вие сте на път да извършите един благороден жест, който обаче трябва да бъде добре обмислен.
Хубаво би било, хората да преценят най-честите ситуации, водещи до раздяла с кучето/котето и ако установят, че нещо от това им предстои и няма да се справят, препоръчваме им да не експериментират. С други думи – отговорете си на въпроса, дали бихте понесли усложняване на живота, заради куче, ПРЕДИ да го купите (осиновите, приберете).
Преди да си вземете куче, помислете си – ще можете ли да се грижите за него 10-15 години? И ако не вие, кой? Защото никой, освен Вас, не е длъжен да се грижи за Вашето куче, независимо, че има организации и общински приюти, които биха го поели. Ако спокойствието Ви е по-важно от предаването на доверието и безграничната обич на някакво си животно – не си взимайте домашен любимец изобщо.
Замислете се върху условията, които можете да предоставите на кучето/котето. Можете ли първоначално да му посветите повече време, за да свикне с вас и новия си дом? Имате ли възможността да му предложите грижа в дългосрочен план? Това са много важни въпроси, с които да проверите своята решимост, така че клетото животно да не попадне отново на улицата.
Помислете за допълните средства, които ще са ви необходими и се уверете, че няма да се отразят на бюджета ви. Трябва да включите не само разходите за храна и ветеринар, а също така и за лакомства, играчки, креватче, дори за непредвидени здравословни проблеми. Ако до този момент не сте се грижили за куче, ще се наложи да се подготвите с нов дневен режим, съобразен с нуждите на кучето от разходка, хранене и други грижи.
Потърсете подкрепа- Бихте могли да приканите своите близки  – съквартиранти, родители, деца, съпрузи – да се присъединят към вас и да станат част от този процес. Ако живеете под наем, трябва да сте сигурни, че хазяина ви няма нищо против домашните любимци. Запомнете също така, че всяка община има своите такси и регулации за притежаването на куче. В град София например ще се освободите от ежегодната такса (в размер на 24лв.), ако кучето е кастрирано, което във вашия случай е сигурен факт, тъй като ние подлагаме на такава манипулация задължително всички животни, ако здравословното им състояние и възраст го позволяват. Другият вариант за освобождаване от такси е поставянето на микрочип.
 Ако вече имате  друго куче, можете да организирате среща с избрания от вас любимец, така че да сте сигурни, че ще се разбират.
И за финал –  Единствено хората могат да променят живота и съдбата на кучетата.Никой не може да предвиди всичко. Днес съм здрав и богат, утре не се знае. Всеки би могъл да попадне в ситуация, налагаща раздяла с домашния любимец. Това, което се случва после обаче, определя дали сте отговорен стопанин, или сте от тези, които  изхвърлят или връзват на двора на 1 м. синджир.